utorak, 29. ožujka 2011.

Veganska torta od „sira“

Podloga:
  • 200 grama McVities keksa (nemaju kolesterola, transmasnih kiselina niti hidrogenizirane masti)
  • ½ šalice suncokretovog (ili biljnog) ulja
  • malo sojinog mlijeka
  • ¼ šalice brašna
Kekse usitniti u prah. Napraviti glatko tijesto od sastojaka i utisnuti u namazani (ili papirom za pečenje obloženi) oblik za pečenje. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i peći oko 10 minuta.

Krema:
  • 400 grama svježeg tofua
  • 150 mL sojinog vrhnja
  • 3 žlice ulja
  • sok jednog limuna
  • 1 žlica ruma
  • 2 vanilin šećera
  • 1/2 šalice šećera
  • ¼ šalice gustina
  • 2 žlice brašna
  • pola praška za pecivo
Tofu namrviti. Sastojke za kremu promiješati štapnim mikserom dok smjesa ne bude glatka. Uliti na prethodno pečenu podlogu. Peći u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata ili dok nož zaboden u tijesto ne izađe suh.


Kolač je sasvim solidan, moje ga je jako izbirljivo srednje dijete proždiralo kao sumanuto.

ponedjeljak, 21. ožujka 2011.

Banana muffini

Sastojci:
1 1/2 šalica brašna
1/3 šalice smeđeg šećera
1 prašak za pecivo
1/2 šalice iscjeđenog narančinog soka
1/2 šalice biljnog ulja
2 zrele zgnječene banane
sojino mlijeko po potrebi
vanilin šećer
kap dvije jabučnog octa


Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe, a u drugoj sve vlažne sastojke (osim octa).
Pomiješajte obje smjese, dodajte zgnječene banane i dodajte mlijeka koliko treba da smjesa bude glatka. Na kraju dodajte kap dvije octa.
Pecite u obloženom limu za muffine 10 do 15 minuta, odnosno dok muffini ne dobiju zlatnu boju. 





Sočni kolač od mrkve ili kako ostati bez prsta

Sastojci:
  • 3/4 šalice smeđeg šećera

  • 1 šalica grožđica

  • 1žličica muškatnog orašćića

  • 2 šalice brašna

  • 1 1/2 šalica sojinog ili zobenog mlijeka

  • prstohvat soli

  • 1 šalica ribane mrkve

  • 1 žličica cimeta

  • 3 žlice biljnog ili suncokretovog ulja

  • 1 prašak za pecivo

  • 3/4 šalice samljevenih badema (pazite prste!)


Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Obložite lim papirom za pečenje.
Pomiješajte ulje, mlijeko, grožđice, šećer  i  začine u rajngli (ne mogu se sjetiti književnog izraza, mea maxima culpa), zakipiti na laganoj vatri i pustiti da ključa (uz miješanje) 5 minuta. Ohladiti na sobnu temperaturu.

Ohlađeno pomiješati s brašnom, praškom za pecivo, bademima i solju te staviti u lim za pečenje.
Peći 40 minuta ili dok nož koji ste zaboli u kolač ne izađe čist.