petak, 27. svibnja 2011.

Kako napraviti vlastiti seitan

Seitan je u biti pšenična bjelančevina gluten. Ukoliko nemate celijakiju, seitan (i gluten) su dobra zamjena za "ono što ne spominje u mom blogu".
Što vam treba za izradu seitana?

  • 1 kg polubijelog brašna (ma može i neko drugo, meni je ovo dobro)
  • zelenje za juhu (grincajg, veliki, može i dva), očišćeno
  • 4 luka, oguljena i narezana na četvrtine
  • komad đumbira dug oko 5 cm, oguljen
  • 4-5 češnja češnjaka
  • soja sos
  • sol, papar
  • sojin ili neki drugi miso
Od brašna zamijesite tijesto poput onog za kruh, samo malo tvrđe. Stavite tijesto u veliku posudu tople vode, tako da je posve prekriveno. Pustite stajati pola sata.

Za to vrijeme od ostalih sastojaka zakuhajte juhu u kojoj će se seitan kuhati.
Juhu nećete jesti, tako da ju slobodno presolite kako vaš seitan ne bi bio bezukusan.
Nakon što je tijesto stajalo pola sata, premjestite ga u cjedilo i u velikoj zdjeli mijesite, naizmjence ga ispirući toplom i hladnom vodom.


Voda u kojoj ispirete tijesto biti će mliječno bijela od otopljenog škroba.
Postupak nastavite sve dok voda bude gotovo bistra.


Dobiveni gluten zamotajte ne prečvrsto u manju krpenu pelenu (dobro zavežite) i stavite u zavrelu juhu. Kuhajte oko 40 minuta.

Izvadite seitan iz krpe. Gotov seitan možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana u tekućini u kojoj se kuhao.
Dobit ćete oko 0.5 kg seitana od 1 kg brašna.

Seitan narezati na odreske ili komadiće i prije pečenja marinirati.
Dobar tek!

Humus (Pitta is the real villain!)

SASTOJCI:
  • 250 grama slanutka, namočenog i skuhanog (ako vam se žuri možete staviti  slanutak iz staklenke)
  • 2 žice tahini paste (pasta od sezama, ima u bio i bio, skupa je kao vrag)
  • sok pola limuna
  • 2 češnja češnjaka
  • par žlica maslinovog ulja
  • sol
POSTUPAK  :
 
Ocijedite slanutak. Stavite u procesor (mikser) za hranu ) s ostalim sastojcima i dobro usitnite. Možete upotrijebiti i štapni mikser. Po potrebi dodajte malo vode. 
 
Poslužite uz kruh i sirovo povrće poput svježih krastavaca i mrkve narezane na štapiće.

srijeda, 11. svibnja 2011.

Kako pomusti soju

Jučer sam se odlučila ponovno okušati u izradi sojinog mlijeka.
Kada sam ga prvi puta radila, ima tome nekoliko godina, recept je išao ovako:

  • varijanta A: "Namočite soju. Ostavite namočenu da stoji nekoliko dana. Bacite ."
  • varijanta B: " Namočite soju. Usitnite soju i skuhajte. Ostavite da stoji nekoliko dana . Bacite u WC."
Sastojci:
  • 500 grama soje iz organskog uzgoja
  • voda
  • sol
  • vanilin šećer
  • sladilo po želji (ja sam stavila javorov sirup)

Ovaj sam puta napravila sasvim pitko sojino mlijeko (jutros sam ga stavila u kavu i popila sam shake od sojinog mlijeka i banane i još sam živa) pa ću postupak podijeliti s vascelom vaseljenom. 

Soju namočiti preko noći. Kad (i ako) se sjetite, promijenite vodu. Soja će se povećati bubrenjem (očekivano) i potpuno promijeniti oblik (neočekivano- iz okruglog oblika prešla je u ovalni).

Soja prije namakanja
Soju usitnite s vodom. Ja sam se poslužila štapnim mikserom. Dobit ćete žućkasto bijelu gustu kremu.

Soju s vodom usitniti štapnim mikserom
 Dodajte još vode, ja sam dodala toliko da bude gustoće kao tijesto za palačinke, samo zrnato, i stavite kuhati na laganu vatru u jaaaako veliki lonac. Smjesa ne bi smjela ispunjavati više od pola lonca jer će se tijekom kuhanja pjeniti pa da vam ne iskipi na štednjak.
Kuhajte otprilike 20 minuta uz često miješanje.



Prilikom kuhanja često miješati


 Dobro procijedite skuhanu smjesu kroz krpenu pelenu. Dobili ste oko 2, 5 litre sojinog mlijeka i okaru.

Dobro procijedite skuhanu smjesu kroz krpenu pelenu
Dobiveno mlijeko začinite s malo soli, vanilin šećerom i zasladite po želji. Ako mislite od mlijeka raditi tofu, preskočite šećer.

Dobiveno je mlijeko sasvim pitko!


Okara koja vam ostane može se upotrijebiti u izradi različitih jela (recepti slijede). U međuvremenu okaru možete smrznuti.

Okara