nedjelja, 24. lipnja 2012.

Maple Pecan Danish


Pekan orasi su vrlo slični običnim orasima. Ukoliko ne nalazite pekan orahe u dućanu, slobodno ih zamijenite običnim orasima. Ja sam ih našla u Konzumu među grickalicama kraj blagajne (30 grama za 6.99 kuna). 




Sastojci:
  • 1 paket lisnatog tijesta (ili ako ste super žena/domaćica/mazohist možete napraviti vlastito lisnato tijesto)
  • 100 + 30 grama pekan oraha
  • 1 jušna žlica abc sira
  • 6 žlica javorovog sirupa za nadjev
  • 2 žlice šećera
  • javorov sirup za premazivanje
Priprema:
 Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva celzijevih (ne farenheita niti kelvina !). 
Razvaljate lisnato tijesto na pobrašnjenom papiru za pečenje.  



Popržite kratko 100 grama oraha u pećnici. Ostavite da se ohlade. Usitnite orahe sa štapnim mikserom te dodajte javorov sirup, šećer i abc sir. Dobro izmješajte.
Tijesto za danish razrežite kako je prikazano na slici:
 



Na sredinu svakog komada tijesta stavite nadjev. Preklopite traku tijesta ukoso i zarežite oštrim nožem. 

Nastavite do kraja danisha. Višak tijesta na vrhu odrežite i pomoću njega zatvorite rupu na početku kako nadjev ne bi izlazio.

Gotove pletenice namažite vodom i pospite nasjeckanim pekan orasima.

Pecite dok ne dobije zlatnu boju, oko 10-20 minuta.

Vruće premažite javorovim sirupom kako bi kolači dobili sjaj.

Gusta juha od karfiola (cvjetače), graška i špinata s gnocchima i pestom

Sastojci:
  • jedna manja glavica karfiola/cvjetače, očišćena, oprana i narezana na komade
  • 250 grama svježeg špinata, opranog i očišćenog
  • 500 grama graška
  • 1 jušna žlica Alnatura juhe od povrća (u prahu ili kocka)
  • oko 100 grama Alnatura veganskog pesta (a može i obični)
  • sol, papar
  • par žlica maslinovog ulja 
 Priprema:

U ekspres lonac staviti cvjetaču i polovicu graška i zaliti s hladnom vodom.  Dodati juhu i maslinovo ulje, poklopiti i nakon što zakipi kuhati oko 15 minuta. 

Usitniti štapnim mikserom. 
Dodati ostatak graška  i kuhati dok grašak ne omekša. Dodati njoke i svježi špinat i kuhati još 5 minuta. Na koncu umiješati pesto. Posoliti i popapriti prema želji.