ponedjeljak, 4. travnja 2011.

Falafel

 
Servirajte vruće ili na sobnoj temperaturi.
Sastojci:

  • 500 grama suhog slanutka
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • srednja glavica luka
  • 1-čajna žličica kurkume
  • suhi ili svježi nasjeckani list peršina (2 jušne žlice)
  • suhi ili svježi nasjeckani vlasac (1 jušna žlica)
  • 1 čajna žličica soli
  • papar
  • sok pola limuna
  • 1 prašak za pecivo
  • žlica suhog kvasca (germe)
  • 6 žlica brašna (ili više, po potrebi)
  • ulje za prženje

Postupak:

Namočiti tijekom 24 sata slanutak u puno hladne vode. Po potrebi doliti još vode. Ocijediti slanutak i samljeti u procesoru. nemojte dodavati vode jer će vam se raspadati pri pečenju. Dodati sve sastojke, osim ulja, umiješati, dodati još soli i papra ako treba.
Zagrijati ulje (najmanje 5 cm ulja) u srednje velikoj dubljoj tavi.
Tijesto veličine jušne žlice oblikovati u loptice ili male pogačice. Tajna prženja je vruće ulje. Ako ulje nije dovoljno ugrijano, smjesa će vam se raspadati.Pržiti u vrućem ulju dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju, otprilike 3-5 minuta. Ako su loptice crne, pretjerali ste s duljinom prženja. J
Ocijediti na salveti. Servirati vruće ili sobne temperature.
Falafel možete staviti u lepinju, dodati razno sjeckano povrće (zelje, luk, rajčicu, zelenu salatu) i umak po želji ili uz salatu kao glavno jelo.



Falafel nakon prženja


4 komentara:

  1. opet ja - a da probaš dilat onom Sirijcu u Frankopanskoj? pod uvjetom da je OTVOREN i u vrijeme sieste

    OdgovoriIzbriši
  2. da, zaboravih napisati koliko ispadne. 36 komada mi je danas ispalo od ove količine. jedva čekam večeru. mmmm

    OdgovoriIzbriši
  3. peglanje je protiv moje vjere. a i vratila sam ti peglu, remember? ;)

    OdgovoriIzbriši