petak, 27. svibnja 2011.

Kako napraviti vlastiti seitan

Seitan je u biti pšenična bjelančevina gluten. Ukoliko nemate celijakiju, seitan (i gluten) su dobra zamjena za "ono što ne spominje u mom blogu".
Što vam treba za izradu seitana?

  • 1 kg polubijelog brašna (ma može i neko drugo, meni je ovo dobro)
  • zelenje za juhu (grincajg, veliki, može i dva), očišćeno
  • 4 luka, oguljena i narezana na četvrtine
  • komad đumbira dug oko 5 cm, oguljen
  • 4-5 češnja češnjaka
  • soja sos
  • sol, papar
  • sojin ili neki drugi miso
Od brašna zamijesite tijesto poput onog za kruh, samo malo tvrđe. Stavite tijesto u veliku posudu tople vode, tako da je posve prekriveno. Pustite stajati pola sata.

Za to vrijeme od ostalih sastojaka zakuhajte juhu u kojoj će se seitan kuhati.
Juhu nećete jesti, tako da ju slobodno presolite kako vaš seitan ne bi bio bezukusan.
Nakon što je tijesto stajalo pola sata, premjestite ga u cjedilo i u velikoj zdjeli mijesite, naizmjence ga ispirući toplom i hladnom vodom.


Voda u kojoj ispirete tijesto biti će mliječno bijela od otopljenog škroba.
Postupak nastavite sve dok voda bude gotovo bistra.


Dobiveni gluten zamotajte ne prečvrsto u manju krpenu pelenu (dobro zavežite) i stavite u zavrelu juhu. Kuhajte oko 40 minuta.

Izvadite seitan iz krpe. Gotov seitan možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana u tekućini u kojoj se kuhao.
Dobit ćete oko 0.5 kg seitana od 1 kg brašna.

Seitan narezati na odreske ili komadiće i prije pečenja marinirati.
Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar