srijeda, 11. svibnja 2011.

Kako pomusti soju

Jučer sam se odlučila ponovno okušati u izradi sojinog mlijeka.
Kada sam ga prvi puta radila, ima tome nekoliko godina, recept je išao ovako:

  • varijanta A: "Namočite soju. Ostavite namočenu da stoji nekoliko dana. Bacite ."
  • varijanta B: " Namočite soju. Usitnite soju i skuhajte. Ostavite da stoji nekoliko dana . Bacite u WC."
Sastojci:
  • 500 grama soje iz organskog uzgoja
  • voda
  • sol
  • vanilin šećer
  • sladilo po želji (ja sam stavila javorov sirup)

Ovaj sam puta napravila sasvim pitko sojino mlijeko (jutros sam ga stavila u kavu i popila sam shake od sojinog mlijeka i banane i još sam živa) pa ću postupak podijeliti s vascelom vaseljenom. 

Soju namočiti preko noći. Kad (i ako) se sjetite, promijenite vodu. Soja će se povećati bubrenjem (očekivano) i potpuno promijeniti oblik (neočekivano- iz okruglog oblika prešla je u ovalni).

Soja prije namakanja
Soju usitnite s vodom. Ja sam se poslužila štapnim mikserom. Dobit ćete žućkasto bijelu gustu kremu.

Soju s vodom usitniti štapnim mikserom
 Dodajte još vode, ja sam dodala toliko da bude gustoće kao tijesto za palačinke, samo zrnato, i stavite kuhati na laganu vatru u jaaaako veliki lonac. Smjesa ne bi smjela ispunjavati više od pola lonca jer će se tijekom kuhanja pjeniti pa da vam ne iskipi na štednjak.
Kuhajte otprilike 20 minuta uz često miješanje.



Prilikom kuhanja često miješati


 Dobro procijedite skuhanu smjesu kroz krpenu pelenu. Dobili ste oko 2, 5 litre sojinog mlijeka i okaru.

Dobro procijedite skuhanu smjesu kroz krpenu pelenu
Dobiveno mlijeko začinite s malo soli, vanilin šećerom i zasladite po želji. Ako mislite od mlijeka raditi tofu, preskočite šećer.

Dobiveno je mlijeko sasvim pitko!


Okara koja vam ostane može se upotrijebiti u izradi različitih jela (recepti slijede). U međuvremenu okaru možete smrznuti.

Okara

Nema komentara:

Objavi komentar