Kada sam ga prvi puta radila, ima tome nekoliko godina, recept je išao ovako:
- varijanta A: "Namočite soju. Ostavite namočenu da stoji nekoliko dana. Bacite ."
- varijanta B: " Namočite soju. Usitnite soju i skuhajte. Ostavite da stoji nekoliko dana . Bacite u WC."
- 500 grama soje iz organskog uzgoja
- voda
- sol
- vanilin šećer
- sladilo po želji (ja sam stavila javorov sirup)
Ovaj sam puta napravila sasvim pitko sojino mlijeko (jutros sam ga stavila u kavu i popila sam shake od sojinog mlijeka i banane i još sam živa) pa ću postupak podijeliti s vascelom vaseljenom.
Soju namočiti preko noći. Kad (i ako) se sjetite, promijenite vodu. Soja će se povećati bubrenjem (očekivano) i potpuno promijeniti oblik (neočekivano- iz okruglog oblika prešla je u ovalni).
Soja prije namakanja |
Soju s vodom usitniti štapnim mikserom |
Kuhajte otprilike 20 minuta uz često miješanje.
Prilikom kuhanja često miješati |
Dobro procijedite skuhanu smjesu kroz krpenu pelenu. Dobili ste oko 2, 5 litre sojinog mlijeka i okaru.
Dobro procijedite skuhanu smjesu kroz krpenu pelenu |
Dobiveno je mlijeko sasvim pitko! |
Okara koja vam ostane može se upotrijebiti u izradi različitih jela (recepti slijede). U međuvremenu okaru možete smrznuti.
Okara |
Nema komentara:
Objavi komentar